Assalamualaikum semua. Kali ni nak share resipi kek pulak.
Bahan Kek :
6 bii telur ( 2biji dibuang putihnya)
100gm gula halus
100gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk
1 sdt baking powder
2sdb ovelet
75gm minyak
Bahan Cream :
1 kotak cream cheese (250gm)
3/4 cawan susu pekat
*satukan bahan di atas, pukul hingga sebati supaya tidak berketul
Toping :
Cheddar Cheese- diparut
Kepingan badam- dibakar terlebih dahulu
*boleh tambah topping lain ikut kesukaan masing2
Cara-cara buat kek :
1. Pukul semua bahan hingga gebu kecuali minyak. Pukul sebati.
2. Setelah sebati, baru masukkan minyak. Pukul lagi semua bahan sehingga sebati.
3. Sebelum masuk adunan ke dalam loyang, pastikan loyang di atas dgn kertas pembakar dan disapu marjerin.
4. Kemudian, bakar kek selama 1 jam @ sehingga masak - 150c.
5. Setelah masak, biarkan sejuk sebelum Cream Cheese di letakkan di atas dan tengah kek.
6. Parut Cheddar Cheese dan toping yang lain.
7. Simpan di dalam peti sejuk sekurangnya 2 jam. Lepastu, bolehlah potong dan makan. Sedap !
Selamat mencuba :)
No comments :
Post a Comment