Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Saturday 20 April 2013

Putu Seri Ayu


Assalamualaikum. Lamanya saya tak letak resipi dalam blog ni. Bukan tak ada masa, dah tulis tapi las-last terpaksa simpan dalam draft. Internet lambat lah, blog ada problems sikitlah. Hm ni, dah ada masa lapang sikit, internet pun dah okay, so saya akan mula update blog macam biasa. Hehe. Banyak jugaklah resipi yang diperam dalam draft tu tapi, slow-slow lah ye kita post. 

Nah, kali ni kita tengok resipi kuih ni pulak. Kuih ni antara yang popular lah orang tempah dekat saya. Hee. Bolehlah sikit-sikit buat belanja kan. Dari dulu lagi. Ni pun gambar masa kawan hubby saya tempah. Meh lah kita jenguk resipi kat bawah. 



Bahan-bahan :

2 1/2 cwn gula halus
2 1/2 cwn sntan pekat
air daun pandan (agak2)
sedikt pewarna hijau
5 biji telur
1 sudu besar ovelet
1 sudu besar baking powder *
5 cwn tpg gandum *
kelapa parut
*bahan bahan bertanda * diayak sekali 
Cara-cara :

1. Pukul gula, telur dan ovelet hingga kembang.
2. Kemudian masukkan santan, air daun pandan dan pukul lagi.
3. Seterusnya masukkan tepung gandum yg di ayak bersama baking powder kedalam adunan tadi sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
4. Sapu acuan kuih dgn sedikit mnyak dan masukkan kelapa parut dan tekan sedikit.
5. Tuang adunan ke dlm acuan dan kukus hingga masak. Periuk kukus hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.
Sekian, selamat mencuba.

No comments :

Post a Comment