Jarang kan update masakan utk tengah hari. So harini kita update ye :)
Daging dendeng. Juadah yg menjdi favourite my family. Lagi2 kalau kuahnya banyak. Hm lagi sedaplah mkn. Sedap mkn time nasi panas2 tau. Mkn dgn roti pun sodap jgk :) Hehe
Moh le kite tgk resipi pulak :
Bahan-bahan:
1/2 kg daging
4 batang serai ( dihris halus )
6 ulas bawang kecil ( dihiris halus )
1inci halia
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili boh @ cili giling
*halia. bwg besar, bwg putih dan cili boh dikisar sekali
kicap pekat dan kicap cair
gula dan garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Daging direbus dan dipotong nipis. Kemudian ditumbuk. Ketepikan.
2. Serai dan bwg kecil yg dihiris nipis digoreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
3. Tumis bahan2 yg dikisar tadi sehingga naik bau. Jika perlu tmbhkan sedikit air.
4. Masukkan kicap. Kalau nak kuah lebih buhlah byk sikit.
5. Masukkan sedikit gula. Biarkan mendidih sebentar.
6. Kemudian masukkan daging dan tunggu sehingga masak.
7. Setelah masak, tutup api. Kemudian msukkan serai dan bwg kecil yg telah digoreng awl2 tadi.
Dah siap :) Selamat mencuba. Sedap ~
No comments :
Post a Comment