Ni resipinya :
Kulit popia
Daging @ isi ayam yg dicincang
3 sudu besar rempah kari daging
2 labu bwg besar dipotong dadu
5 biji ubi kentang atau keledek dipotong dadu
4 ulas bwg putih, 4 ulas bwg merah ( keduanya ditumbuk )
Daun sup dihiris
Garam secukup rasa
Cara-caranya :
Untuk membuat intinya, panaskan sedikit minyak. Tumis bwg merah dn putih yg telah ditumbuk hingga naik bau.
Kemudian,msukkan rempah kari. Kacau rata hingga pecah mnyak. Masukkan air. Lepastu masukkan daging @ ayam yg telah dicincang.
Masukkan kentang pulak. Biarkan mendidih sehingga kentang lembut dan daging empuk. Masukkan garam secukup rasa.
Kemudian, msukkan pulak bwg besar yg dipotong dadu bersama daun sup. Dah masakk :)
Lepastu bolehlah bungkus dgn kulit popia.
*intinya boleh dipelbagaikan. kut citarasa masing2 lah ye.
No comments :
Post a Comment