Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Wednesday 12 September 2012

Ayam Panggang Madu



Resipi :

1 ekor ayam dipotong empat
*4 ulas bawang putih
*2 ulas bawang merah
*1 inci halia
- BAHAN * ditumbuk
4 sudu besar kicap pekat manis
4 sudu besar sos tiram
4 sudu besar madu
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar sos cili
sedikit olive oil / marjerin
kentang dan carrot ( ikut suka masing-masing)
sedikit rosemary kering

Cara-cara :

1. Bersihkan ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
2. Kemudian perap selama sejam atau lebih.
3. Lapik aluminium foil atas dulang pembakar. Letak ayam atas dulang pembakar dan lumurkan lagi sedikit olive oil/ marjerin di atas ayam.
4. Bakar selama 1 jam -180c.
 *air lebihan perapan ayam tadi dimasak semula sebagai sos dan boleh dituang di atas ayam setelah ayam masak.

No comments :

Post a Comment