Lepas dah buat, dah bakar, ni lah hasilnya
Meh kita tgk resipinya pulak :
Tart crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dgn menggunakan senduk kayu. Jgn putar laa sgt.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dgn senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hngga mnjdi doh yg lembut. Kuantiti tepung bergantung kpd kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dlm acuan tat. Cucuk dgn garfu sblum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170c sehingga masak.
Cream Cheese Filling :
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor/ gula hals
1 biji telur saiz B
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
1.Putar cream cheesen dan gula hingga berkrim
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filing ke dlm kulit tart.
4. Tuang cream cheese ke atsnya. Bakar selama 5mnit pada suhu 170c. Sentuh cream dhn hjung jari, kalau tk melekat, knanya dah msak. Kalau tak, msak seminit lagi.
Senang je kan? Selamat mencuba :)
salam kenal..cantiknya cistat awak...menjadi bunganya
ReplyDeletesalam perkenalan jugak :) Alhamdulillah menjadai. Main conteng2 je tu. Takdelah susah sgt. Conteng dgn lidi sate je.
ReplyDelete