Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Friday 17 February 2012

Samosa

Mlm semalam buat samosa. Hari ni dah boleh goreng. Dapatlah sarapan dgn samosa.



Ni resipinya :

Kulit popia
Daging @ isi ayam yg dicincang
3 sudu besar rempah kari daging
2 labu bwg besar dipotong dadu
5 biji ubi kentang atau keledek dipotong dadu
4 ulas bwg putih, 4 ulas bwg merah ( keduanya ditumbuk )
Daun sup dihiris
Garam secukup rasa

Cara-caranya :

Untuk membuat intinya, panaskan sedikit minyak. Tumis bwg merah dn putih yg telah ditumbuk hingga naik bau.
Kemudian,msukkan rempah kari. Kacau rata hingga pecah mnyak. Masukkan air. Lepastu masukkan daging @ ayam yg telah dicincang. 
Masukkan kentang pulak. Biarkan mendidih sehingga kentang lembut dan daging empuk. Masukkan garam secukup rasa.
Kemudian, msukkan pulak bwg besar yg dipotong dadu bersama daun sup. Dah masakk :)
Lepastu bolehlah bungkus dgn kulit popia. 

*intinya boleh dipelbagaikan. kut citarasa masing2 lah ye.


No comments :

Post a Comment