Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Monday 27 February 2012

Bingka roti pisang

Okay mlm2 ni rajin pulak tgn nak update blog kan. Byk nak update ni tapi line internet sgt slow. Mcm nak pegi komplan je kat celcom ni. Tgk kat fb mcm ramai jgk yg sakit hati dgn celcom ni. Jom ramai2 pi serang celcom punya internet. Eh dah melalut pulak. Meh tgk gmbr dulu. Warm up dulu sat :)

Taraaaa ! Ni mukadimahnya. Haha


Ni pulak,


Jom tgk resipi,

Bahan bahan :
100 gm gula perang
2 biji telur
125 ml mnyak masak
5 keping roti putih
10 ml serbuk penaik
5 ml soda bikarbonat
4 biji pisang berangan - dilenyek

Cara-cara :
1. Putar gula, telur dan mnyak sehingga kembang dan jadikan satu adunan.
2. Ayak bahan2 kering dan masukkan ke dlm adunan. Selang-seli dgn pisang.
3. Curahkan adunan ke dlm bekas pmbakar dn masukkan dlm ketuhar dgn kepanasan suhu 180c, 35-> 40 mnit.
4. Setelah masak biarkan sejuk, then boleh potong utk makan :)

Dah siap. Ni pulak lepas potong,


Yummy sedap sgt mkn petang2 ni. Senang je nak buatnye. Selamat mncuba :)



No comments :

Post a Comment