Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Saturday 11 February 2012

Almond Cheese Cake


Hari ni my daughter tak pegi kerja. Tak tahu nak buat apa. Buka-buka fridge ada nmpak cream cheese. Terus ckp nak buat Almond Cheese Cake. Memang dari haritu ckp nak buat sbb mula-mula buat haritu dia tk dpt rasa. Ni dah dia nak buat biarkan je. Bahan-bahan semua cukup tinggal ikut resipi je kan. Mula-mula dia buat comot jugak sana-sini. Biasalah dia baru first time buat kan.Tapi last2 lawa pulak bila dah siap bakar semua. Bangga betul tgk cake tu menjadi. Hasil air tangan my daughter :)

Bahan-bahan :

130 gm cream cheese ( kalau bukan philadepia pun menjadi jgk )
220 ml susu segar ( nak pakai susu cair pun boleh )
100 gm butter atau marjerin
100 gm tepung gandum
100 gm gula halus
3 biji telur gred A
sedikit esen vanila

Cara-cara :
-Panaskan cream cheese, butter dan susu dgn api yg sederhana. Kacau pelan2 smpai semuanya cair dn sebati. Kacau supaya tak jadi berketul atau berkerak. Dah cair, tutup api dan ketepikan biar sejuk sekejap.

-Asingkan putih dan kuning telur. Pastikan kuning telur tk trcampur sekali dgn putih telur nanti tak jadi. Then, pukul putih telur smpai berbuih lebih kurang 10 minit. Agak2 dah byk buih tu msukkan gula halus sikit demi sedikit. Pukul dgn kelajuan yg tnggi smpai jadi putih gebu ala2 shampoo gitu.

-Pukul kuning telur dgn garfu mcm nak buat telur dadar tu. Sikit2 je dahlah. Tuangkan adunan telur ke dalam adunan yg dicairkan mula2 tadi tu. Kacau sebati. Masuk esen vanila lepastu msukkan tepung sikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.

-Akhir sekali msukkan putih telur yg dah mcm shampoo tu ke dlm adunan tepung tdi tu. Gaul perlahan2 smpai sebati.

- Step last sekali, ambik loyang yg sederhana, letak paper bake then griskan dgn butter dkt ats paper bake tu dgn sekeliling loyang sbb nnti senang nak keluarkan cake tu lepas dah bakar. Bakar secara steam boil. Sebelum bakar, taburlah badam cincang kat ats tu. Bakar pada suhu 160c dgn 40 minit api bawah dn sepuluh mnit kemudian api atas dn bwh.

SELAMAT MENCUBA :)

p/s : blog MAMA AISHAH ni baru je. so fham2 jela ye. Resipi pun baru pelan2 nak msuk. sabar ye, lepas ni byk lagi resipi menarik akn diupdate :)

No comments :

Post a Comment