Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Monday, 29 April 2013

Roti Sardin


Assalamualaikum.




Roti lagi. Yeay. Kali ni punya roti saya ambil dari JOM MASAK. Thank u JM utk resipi roti ni. Alhamdulillah menjadi. Geram rasanya tgk bentuk cendawan ni. Ni pun idea dari JM ni. Hehe 

Bahan-Bahan :

500gm tpg gndum..
11 gm yis kering (mauripan)-larutkan dlm stgh cwn air
1/2 cawan gula halus-larutkan dalam stgh cawan air
1 sudu besar shortening
1 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek
1 biji telur..
3 sudu besar marjerin..
air SEJUK secukupnya....

cara2
-masukkan tpg dlm mgkk gaul bersama marjerin,shortening..telur
-gaul rata..masukkan mauripan,kntang dan gula..uli sebati sambil
tuang sedikit air uli terus menjadi doh yg agak lembut..
-biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2 jam..
-uli bulat2( letakkan inti sardin) susun dlm loyang yg telah disapu marjerin.
-sapu marjerin atas permukaan roti..
-tunggu naik lagi sekali ganda..masa ni tak lama dlm 15 minit dh naik semula.
-bakar dlm oven yg dipanaskan terlebih dahulu...gunakan api atas bawah dan bakar selama 30minit pada suhu 180*c..

inti sardin
-1 tin sardin tumis seperti biasa,ambil ikan sahaja,boleh campur tuna yg dalam tin.
-nak pedas tambah cili semasa menumis..
-boleh gntikan inti ayam,daging,serunding,ikanbilis dsb...
resepi roti kentang..

Selamat mencuba :)

2 comments :

  1. Takpe ari2 rotipun....ai on aje....heeee

    ReplyDelete
  2. Haha. I pun oky je. janji kenyang. Haha

    ReplyDelete