Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Thursday 3 May 2012

Eggless Self-saucing Chocolate Pudding

Kali ni punya pun my daughter jgklah yg buat. Seronok sgt nak buat kan. So biarlah dia buat. Asalkan tak comot dapur sudah. Hehe



Ni pun sebenarnya terjah blog pemenang MasterChef Malaysia. Ezani Monoto. Sedap. Cubalah. Senang je.

Resipi :

Bahan-bahan kek :
2cwn tepung gandum
1 1/2 cwn gula kastor
2sdb serbuk koko
1 1/2 sdb baking powder
1/2 sdt garam
1 cwn susu 
1/2 cwn marjerin @ butter dicairkan

Bahan-bahan sos :
2 cwn gula perang
6sdb serbuk koko + 2sdb serbuk kopi
3 1/4 cwn air mendidih 

Cara-cara :
1. Panaskan ketuhar 180c.
2. Untuk adunan kek, cmpur tepung, gula kastor, serbuk koko, baking powder dan garam bersama. Tmbh susu dan mentega cair kpd bahan2 kering. Gaul hingga sebati. Tuang ke dlm loyang 9 inci.
3. Untuk sos, campurkan gula perang, serbuk koko, serbuk kopi dan air mendidih sehingga gula, serbuk koko dan kopi larut. Tuang ke ats adunan kek. Bakar 180c selama 45mnit @ sehingga kek masak.
4. Hidangkan dgn serbuk koko @ mili dan krim putar.

Sedapnyaa. Cubalah :)

No comments :

Post a Comment