Assalamualaikum
Terima Kasih JOM MASAK untuk resipi Red Velvet Cake yang simple dan sedap ni :)
RESEPI RED VELVET CAKE/KEK BALDU MERAH
Bahan-Bahan : (Loyang 8)
- 2 1/2 cwn gandum...sy guna gandum biasa *
- 2sdb serbuk koko*
- 1sdt baking powder*
- 1sdt soda bikarbonat *...resepi asal x ltk** ayak skali
- 1 1/2cwn ssu segar bancuh ngan 1sdb jus limau nipis @ lemon...biar dlm 7-10min...nk guna nnti...kacau sebati(nk ganti buttermilk)
- 1 1/2cwn gula kastor....
- 150g butter **edit (sblm ni 120g)
- 3biji telur B **edit (sblm ni 2biji)
- 1sdt esen vanila
- 2sdb pewarna merah
- 1sdt baking powder
- 1sdt cuka makan
Cara-Cara :
- mix sebati gula ngan butter bg kembang...masukkan telur satu persatu...mix lagi kembang...masukkan esen vanilla
- masukkan tepung gndum yg dah ayak tu....selang seli ngan ssu segar yg dah cmpur cuka tu....mix lagi sebati...wat selang seli...smpai abis tepung tu
- masukkan pewarna merah...kacau sebati ngan senduk
- satukan baking powder ngan cuka makan....kacau bg berbuih....cepat2 masukkan dlm adunan...gaul sebati ngan senduk je....
- masukkan adunan dlm loyang 8 yg dah di griss...atau dah alas baking paper
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan...suhu 170...40min...api atas bawah
cara wat cream....ni cara saya
- 250g cream ciz (biar suhu bilik tp jgn lembik sgt...potong kiub kecik2 sblm mixer)
- 2sdb buttercup
- 2cwn fresh cream ( yg blm di pukul )
cara cara
- mix dulu cream ciz, butter, hingga lembut...masukkan fresh cream (cair)....mix lagi sebati....boleh sapu pada kek cara nk layer kek....kek dh sejuk...potong...sapu cream....
Bahan-Bahan : (Loyang 8)
- 2 1/2 cwn gandum...sy guna gandum biasa *
- 2sdb serbuk koko*
- 1sdt baking powder*
- 1sdt soda bikarbonat *...resepi asal x ltk** ayak skali
- 1 1/2cwn ssu segar bancuh ngan 1sdb jus limau nipis @ lemon...biar dlm 7-10min...nk guna nnti...kacau sebati(nk ganti buttermilk)
- 1 1/2cwn gula kastor....
- 150g butter **edit (sblm ni 120g)
- 3biji telur B **edit (sblm ni 2biji)
- 1sdt esen vanila
- 2sdb pewarna merah
- 1sdt baking powder
- 1sdt cuka makan
Cara-Cara :
- mix sebati gula ngan butter bg kembang...masukkan telur satu persatu...mix lagi kembang...masukkan esen vanilla
- masukkan tepung gndum yg dah ayak tu....selang seli ngan ssu segar yg dah cmpur cuka tu....mix lagi sebati...wat selang seli...smpai abis tepung tu
- masukkan pewarna merah...kacau sebati ngan senduk
- satukan baking powder ngan cuka makan....kacau bg berbuih....cepat2 masukkan dlm adunan...gaul sebati ngan senduk je....
- masukkan adunan dlm loyang 8 yg dah di griss...atau dah alas baking paper
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan...suhu 170...40min...api atas bawah
cara wat cream....ni cara saya
- 250g cream ciz (biar suhu bilik tp jgn lembik sgt...potong kiub kecik2 sblm mixer)
- 2sdb buttercup
- 2cwn fresh cream ( yg blm di pukul )
cara cara
- mix dulu cream ciz, butter, hingga lembut...masukkan fresh cream (cair)....mix lagi sebati....boleh sapu pada kek cara nk layer kek....kek dh sejuk...potong...sapu cream....
Cantik deco...errr tp tulis resepi tu cm tgh rushing aje...hegegege..
ReplyDeletetak la cantik sgt...bqu belajar mendeco2..ha..ha..bila ada masa aje bqu dpt update blog..tu yg rushing tu...
ReplyDelete