Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Monday 11 November 2013

ROTI GEBU

Assalamualaikum



Resipi :

Bahan-bahan :

400 gm bread flour 
100 gm tepung gandum
100 gm gula halus (3 @ 4 sudu besar )
1sdt garam
1sdt bread softener
1sdt bread improver
1 biji telur dipkul dgn garfu
1 peket yis
2sdb butter/majerin
1 sdb shortening
2sdb susu pekat
1 biji kentang direbus dan kemudian dilenyek hingga hancur ( jgn ada yg berketul2)
Beberapa batang direbus 

Cara-cara :
1. Masukkan yis dan gula kedalam 230ml air suam. Biarkan sebentar hingga berbuih.
2. Masukkan kesemua bahan kecuali telur. Gaul sebati.
3. Kemudian, masukkan telur kedalam mangkuk yg berisi yis dan gula tadi., lepastu kacau hingga sebati.
4. Masukkan bahan yis ini kedalam bekas doh tepung tadi sedikt demi sedikit. Uli hingga sebati dan tidak melekt di jari. Kalau rasa doh tu mcm lembik lagi, tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli dalam masa yg agak lama untuk mendapat tekstur roti yang lembut.
5. Kemudian perap roti sehingga naik lebih kurang 1/2 jam.
6. Lepastu bolehlah untuk bentukkan roti ikut kreativi masing masing.
7. Bakar lebih kurang 10-15minit, 150c ikut darjah kepanasan oven masing-masing.

*Rajin-rajinlah tengok oven masa sedang membakar, takut roti hangit pulak nanti.

Selamat mencuba :)


No comments :

Post a Comment