Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Tuesday 5 June 2012

Yong Tau Fu *Styleku

Lama sgt kan dah tak update blog ni. Haih byk benda jadi kan. So takda masa nak menaip, nak mengedit gmbr. Maaf lah ye. Skrg kita update resipi Yong Tau Fu pulak. Resipi ni olahan sendiri. Jom tgk resipi.



Bahan-bahan :

3/4 mangkuk cili kering yg telah di blend (boleh kurangkan kalau tak suka pedas)
1/2 mangkuk @ kurang sos tomato
2 sudu besar gula merah
sedikit belacan
1 1/2 cawan air (boleh ditambah @ kurang ikut kepekatan yg disukai)
2 sudu besar kicap
gula dan garam secukup rasa
sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah
bijan
kacang tumbuk

Cara-cara :
masukkan semua bahan2 diatas kecuali tepung jagung,bijan dan kacang tumbuk.
kacau semua bahan hingga sebati dan hancur.
kemudian tapis kedalam periuk.
masakkan hingga mendidih..masukkan tepung jagung utk pekatkan kuah.
rasa masam manisnya...
bolehlah la di hidangkan dan tabur bijan dan kacang tumbuk yg telah digoreng.

Senang je kan? Sedap pun sedap. Takyah beli dah. Hehe. Slmt mencuba :)

No comments :

Post a Comment