Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Monday 30 April 2012

Bingka Susu


Rujukan : Sinar Kehidupan

Resipi :

Bahan A
1 cwn susu cair
3/4 cwn susu pekat
50gm gula
1 cwn tepung gandum - di ayak
2 biji telur

Bahan B
500 ml air
100 gm butter @ marjerin
50gm tepung kastard
1/2 sdk esen vanila
1/2 sdk garam

Cara-cara :

1. Satukn bahan A dan ketepikan.
2. Satukan bahan B dlm periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat ats api.
3. Masukkan bahan2 A ke dlm adunan yg di masak, kacay rata dan masak hingga pekat. Matikan api.
4. Tuang adunan ke dlm loyang yg telah disapu butter @ marjerin. Bakar pada 160c selama 30-40mnit @ hingga permukaan kuih garing.
5. Biarkan kuih betul2 sejuk baru dipotong.

Terima Kasih ye cik yatie utk resipi ni :)

No comments :

Post a Comment