Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Monday 30 April 2012

Donut Gebu




Resipi :

500gm tepung gandum
1 peket yis
200ml air suam
secubit garam
1 biji telur
50gm butter
1 sdb shortening
2 sdb susu pekat
2 sdb gula 

Cara- cara :

1. Air suam, gula dicampur dgn yis dlm bekas besar, kacau rata, biarkan yis berbuh.
2. Tepung gandum, susu pekat, shortening dan butter digaul sebati dgn tgn.
3. Bila yis dah berbuih, masukkan stgh bahagian tepung, telur dan garam. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan lgi stgh adunan tepung, gaul sebati hingga doh tidak melekat di tgn. 
5. Rehatkn doh 10 hingga 15 mnit. Kalau nak rehatkn lagi lama pun takpe.
6. Bulatkan doh, dan biarkan. Bila nak goreng, lubangkan di tghnya. Goreng dgn api yg sederhana.
7 Setelah diangkat biarkn sekejap. Lepastu bolehlah salut dgn gula

Sedap petang2 makan donut gebu ni. Ahha, selamat mencuba :)


No comments :

Post a Comment