Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Friday 23 March 2012

Lompang

Kali ni resipi kuih tradisional pulak. Dah lama nk buat sbnarnya. Skrg baru ada masa. Rindu pulak kuih2 zaman dulu2 kan?

Resipi :

1 1/2 cwn tepung beras
1 sudu mkn tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn gula merah (gula melaka pun boleh)
2 cwn air

Cara-cara :

1. Satukan gula merah, gula pasir dlm periuk, kemudian masukkan 1 cwn air air.
2. Masak ats api hingaa larut. Sejukkan sebentar.
3. Satukan tepung beras, tepung ubi dan tuang 1 cwn air dan air kapur. Gaul rata.
4. Tapis dn tuang dlm acuan lompang yg telah disapu sedkit minyak.
5. Kukus 10mnit @ hingga masak.

Okay siap. Senang je kan? Selamat mencuba :)

No comments :

Post a Comment