Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Friday 9 March 2012

Macaroni Seafood Gratin

Now nak update pasal resipi yg my daughter buat. Sibuk usha cari mknan western. So tgk2 blog Sinar Kehidupan jumpa pulak resipi ni. Senang sgt. Tgk ada brg tk cukup terus pergi kedai beli brg2. Dia ni mmg suka masak yg western2 ni. Senang katanya. Tak leceh.

Jom tgk resipi :

Bahan-bahan :
200gm macaroni
1 cwn udang ( kopek kulit )
1 cwn crab stick ( potong 2-3 )
1 labu bwg besar ( mayang halus )
2 sudu besar mentega
2 cwn mozarella cheese

Cara-cara :

1. Rebus macaron hingga lembut. Toskan.
2. Panaskan mentega, tumis bwg hingga layu.
3. Masukkan udang dan crab stick, gaul rata. Masak sebentar sahaja.
4. Perasakan dgn sedikit garam dan lada hitam. Masukkan macaroni. Gaul sebati.
5. Matikan api, angkat dan ketepikan dulu.

White sauce :
2 sdb mentega
1 cwn susu segar
1 tin mushroom sup
2 cwn air
2 sdb tepung gandum
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit garam

Cara- cara buat White Sos :
- Panaskan butter, msukkan tpung dan cepat2. Masukkan pula susu, air & mushroom sup. Gaul sebati, msukkan pula garam & lada hitam. Ketepikan.

Cara-cara penyediaan :

1. Sapu loyang dgn mntega & masukkan camuran macaroni tadi.
2. Tabur mozarella cheese di atsnya dan tuang white sos.
3. Bakar selama 30 minit.

Siap :)

No comments :

Post a Comment