Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Friday 20 April 2012

Garlic Bread with Mushroom Soup

ni before masuk oven


okay, yg ni dgn mushroom soup. Mushroom soup ni buat sendiri okay ~

Rujukan- Kak Chah

Ambik resipi ni drpd kak chah. Tapi maaf ye sy ada tukar sikit2. Mohon ampun :)

500gm tpg high protien
1 biji telur
25gm susu tepung
1 peket yis
1/2 sdb shortening
1 sdb bread softener
90gm gula castor (saya kurangkan)
1 sdt garam
70gm butter
250 gm air dari peti sejuk

cara2 membuatnya
resepi asalnya menggunakan bread mixer...guna mixer just masuk semua sekali aja tapi saya tak ada mixer n guna tangan maka saya buat mcm biasa kita bt roti la..

1. Masukkan yis dlm air suam hgga yis berbuih...kacau n masukkan telur.kacau sebati.
2. Dlm mangkuk besar..ayak tepung n susu tepung.
3. Masukkan shortening, bread softener,gula n garam...gaul rata.
4. Msukkan air suam bersama yis sedikit demi sdkt.
5. Uli dgn air dari peti ais hgga menjadi doh...pastu masukkan butter.
6. Uli lg hgga sebati hgga doh licin.air tak perlu habiskan klau doh dh tak melekat di jari.
7. Rehatkan doh hgga mengembang 2 kali ganda.
8. Setelah mengembang, tumbuk-tumbuk perlahan doh utk keluarkan udara.
9. Bulat2kan doh dan susun dlm loyang yg disapu sdkt majerin pd loyang.
10. Sapukan dgn garlic spread keatas bun.
11. Rehatkan doh hgga mengembang sekal lg.tmbh garlic spread sekali lg.tapi pastikan sapu perlahan-lahan.
12. Bakar pd suhu 150-160 c..kira2 25 minit atau sehgga masak.

Bahan2 untuk Garlic Spread
3 ulas bawang putih
50gm atau lbh butter
2-3 btg daun ketumbar
sedikit serbuk lada hitam.

Cara2nya
1. Tumbuk bwg putih hgga hancur.
2. Potong daun ketumbar halus2
3. Gaulkan semuanya bersama butter dan lada hitam
4. Sedia utk di sapu pada roti.

Mushroom Soup
1.5 liter air ( bancuh 7 sudu besar susu tepung dgn air)
2 kpg ayam bahagian dada.
1/2 cwn tepung gandum (bancuh dgn sedikit air)
11/2 kiub ayam brand knorr
1/2 tin cendawan butang dihiris nipis (nk lbh pn boleh)
garam secukup rasa
serbuk lada hitam

Cara2nya
1. Kisar ayam kasar2.
2. Masak dgn susu dgn api yg kecil.
3. Masukkan kiub ayam dan cendawan.
4. Apabila telah mendidih kecil..masukkan tepung dan kacau sebati.
5. Masukkan serbuk lada hitam dan garam.
6. Masak hgga mendidih dan pekat....

Selamat mencuba. Tgk gmbr mengancam kan?



2 comments :

  1. Assalam Aisyah...salam kenal..patutla rasa macam nama ai diseru2...heehe..uih garlic bread yang tetap bertahta dijiwa...sedap tu!!

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan jgk Kak Chah. Resipi mcm mengancam, tu yg try. Alhamdulillah nmpk mcm oky tapi Kak Chah nmpk mcm jdi tak? hehe

    ReplyDelete