Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Thursday 19 April 2012

Onde- onde



Resipi :

3 cwn tepung pulut
6 sdb tepung gandum
sedikit garam
bijan
sedikit air

Intinya :

Kelapa parut dimasak brsama gula merah dan sedikit gula putih. Masak di atas kuali sehingga kering.
Cara-cara :

Tpung pulut, tepung pulut dan sedikit garam digaul. Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul sehingga tidak melekat di jari.
Leperkan dan masukkan inti. Gaulkan bijan di luarnya. Kemudian goreng dgn api yg sederhana.

Selamat mencuba :)

2 comments :

  1. salam...
    mudah kan..belum buat belum tahu.cuma takut meletup tu je..

    ReplyDelete
  2. salam. Sy buat tak meletup pulak. Takpe,kalau ikut resipi ni insyaAllah tak meletup. Cuma kena jaga ai. Jgn bukak kuat sgt. InsyaAllah oky.

    ReplyDelete