Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Thursday 19 April 2012

Talam Keladi


Resipi :

Lapisan Bawah :

Bahan A
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 sdt garam
300ml sntan pekat
550ml air
70gm gula kastor

Bahan B
200gm keladi (potong kiub, kukus, lenyek sedikit)
*Loyang 10'

Lapisan Atas :
120gm tepung gandum
200gm gula kastor
3biji telur B
200ml santan pekat
300ml air
1/4 sdt pewarna ungu
1/2 sdt garam

Cara-cara :

1. Lapisan Bawah
 Satukan Bahan A, gunakan whisks, gaul hingga sebati dan tapis.
2. Tuang ke dlm loyang dan masukkan bahan B. Kuku selama 30 minit. Angkat.
3. Lapisan Atas
 Satukan semua bahan lapisan atas dan tapiskan.
4. Tuangkan ke dlm lapisan bwh tadi. tutup loyng dgn aluminium foil dan kukus lagi 30 mmnit.
5. Biarkan sejuk baru dipotong.
6. Guna pisau plastik yg disapukan dgn minyk asak supaya ptongnnya cantik dan tidak melekit.

Selamat mencuba :)

1 comment :

  1. sdpnya.. tp x tau nk ukur.. bole x akk bg ukur gna cwn.. :)

    ReplyDelete