Followers

A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe - Thomas Keller

Monday 13 February 2012

Apam Pelangi Kasih

Harini my daughter tak gi keje. Dapat cuti kan. Duk rumah mulalah nak masak itu ini. Buka2 internet lpastu bukak blog kak chah berkenan pulak nak buat apam snow white. Lawa lah pulak dia kata. Ambik resipi terus buat memandangkan semua bahan ada kan. Rezeki dia lah tu. Bila buat je tak jdi lah pulak kaler soft2 snow white tu. Dah jadi kaler mcm pelangi dah. Terus lah tukar nama. Sory ye kak chah sbb tak sama mcm kak chah buat.

Ni lah hasilnya.


Jadilah untuk santapan petang2 mcmni. Alhamdulillah. Cuaca pun elok je. Sedap lah tu mkn hasil air tgn my daughter.

Ni lah resipinya. 

1 1/2 cwn tepung beras
1 1/2 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula pasir
1/2 peket yis
1 cwn nasi
1 1/2 cwn air
*boleh letak ais krim soda sikit kalau nak rasa gas2 sikit masa mkn tu

Cara-cara :
- Kisar nasi dgn air hingga betul2 halus. Camur pula gula. Kisar lagi.
- Campur ke dlm bhan2 lain dan kacau rata. Pastikan adunan sebati dan hancur betul2.
- Peram dlm 2 jam. Msukkan ke dlm acuan lompang yg disapukan dgn sedikit minyak.
- Kukus 4-6 minit.

Senang je kan? Warna tu ikutlah kreativiti dan kesenangan masing2. Selamat mencuba dan selamat minum petang :)


2 comments :

  1. wah kak cayalah...siap ade blog...t bukak r catering....

    ReplyDelete
  2. Bolehlah. Baru nak belajar2 buat blog. hehehe. Promote2 lah sekali blog ni.

    ReplyDelete