Buat2 jadilah mcm ni. First time kan so agk berpuas hati lah. Hehe
Bila dah potong, mcm ni pulak. Walaupun nmpk comot semcm, tapi tetap rasa cheese cake tu. Puas hati jgklah.
Rupa bila dah potong nmpk tak berapa jadi kan tapi takpe yg penting sedappppp :) Sebenarnya kena smpan dulu satu mlm dlm fridge barulah jadi lagi sedap and tak lembik. Mcm SR punya okey. Boleh bisnes lah mcm ni. Haha
Meh tgk resipi pulak.
Bahan Dasar :
200gm @ 300 gm oreo (dibuang krimnya)
75gm mentega dicairkan
Bahan Filling :
500gm cream cheese (philapedia cheese)
110gm gula castard
1/2 suduteh esen vanila
2 bjij telur
1suduteh lemon jus
150ml @ 200ml whipping cream
15 @ 20 keping oreo ( dipatah-patahkan, dibuang creamnya)
Cara-cara :
Dasar kek
- Kisar biskut oreo dan gaul dgn mentega cair Tekan padat ke dlm loyang.
- Bakar dlm 15mnit (160c).
- Selepas itu ketepikan.
Filling
- Pukul cream cheese dgn gula hnnga sebati. Msukkan telur sebiji demi sebiji.
- Diikuti dgn whipping cream dgn jus lemon. Putr hngga sebati.
- Masukkan oreo yg dipatahkan-patahkan ke dalamnya dn gaul rata.
- Tuang ke dlm loyang yg diratakan biskut oreo tdi.
- Bakar pada suhu 150c secara water bath selama 45-50mnit.
- Setelah masak tutup suiz oven dan renggangkan pintu oven.
- Biar sejuk di dlmnya selama 1jam.
- Longggarkan tepi kek dgn pisau tajam sekeliling loyang. Biarkan sejuk dan tutup dgn plastik wrap dn smpan dlm peti sejuk selama 4jam @ semalaman.
Sedap dimakan sejuk2.
* Untuk memudahkan kita keluarkan kek tu drpd loyang, alas dulu loyang tu dgn aluminium foil sblum msukkan adunan dasar kek.
Selamat mencuba :)
Pastilah sdp kalau cheese wlau rupa tak menarik.....tkpe, cuba lg nnti.
ReplyDeletetau tape. mcm mana pun msti sedap kan.
ReplyDeleteayu pernah jugak try buat oreo cheese cake nie.tapi tak menjadik2 lagik.ok lah tu, janji rasa sedap
ReplyDeletetry lah buat pakai resipi ni. InsyaAllah jadi. Senang je kan.
ReplyDelete